OSM/IN DECISION

Standard: EN 60309-2:1999|Sub  16.101 — 17.101Sheet N°:  OSM/IN 244
+ A1:2007 clause:

Subject: Construction of |Key - pin Meeting N°: 19 (2009)
pins of plugs and |words: - electroplated
appliance inlets coating Item: 3.4 d)

Question: According to sub-clauses 16.101 and 17.101 pial bk solid.

Is the pin construction indicated in Fig. C belagceptable?

Fig. A (part of pin made of steel) Fig(fdart of pin made of brass)
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Fig. C (complete pin unit composed by Fig A + Bgcoupled in indivisible way, and providgd
with an adequate electroplated coating)
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Decision: No. Pins shall be solid i.e. made of a single hgemous material withou
any intentional hole, slot, slit or the like.
This requirements is applicable for the pin pddscribed by:
- hp and h of Standard sheet 2-II;
- hp of Standard Sheet 2-1V;
- hp and i of Standard Sheet 2-lva;
- dimension of the pin 20,5 (0, -1) of Standar@&t2-1X and 2-1Xa.”

Explanatory notes: The request for interpretation received by OSM/garding construction
of pin (OSM-IN/TC-Letter/CLC-BTWG 112-1-005) wassdussed during
the IEC/SC 23H/MT7 meeting held on"™Land 18' November 2008 in
Sdo Paulo, Brazil (tem 5 of unconfirmed minutes,oc.d
23H/MT7/Conv0067).

IEC/SC 23H/MT7 agreed to modify clause 16.101 BEC 160309-2 as
written in the text of this decision in order t@aufy the situation.

This decision has been ratified during the IEC/ZE meeting held in
S&o Paulo, Brazil, on f8November 2008 and will be included, together
with other clarifications and /or proposals of nfaditions, in a completg
document for the next revision of standards IECO80B and IEC 60309-2
(item 8 of unconfirmed minutes, doc. 23H/209/RM).
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